Oogstfeest op Hoeve Strobol een ware proeverij voor jong en oud

Zondag 6 augustus van 11.00 tot 17.00 uur kunnen jong en oud nog beleven hoe vroeger het boerenleven in de oogsttijd was. Niet voor niets heet augustus vanouds de ‘oogstmaand’. Dat boerenleven was best gemoedelijk, zo is ( ook letterlijk) te proeven op “Hoeve Strobol”. Voor de 13de   keer wordt dit jaarlijkse oogstfeest aan de Strobolse Heidesteeg 10 te Nijnsel met groot succes georganiseerd. Na een geweldig succes van eerdere jaren begint  het oogstfeest weer met een feestelijke viering  in de mooie groene tuin onder bomen samen met het Pastoraal team van de Heilige Odaparochie.
De Gildes uit  Son en Breugel staan weer garant voor een prachtige opening van het oogstfeest.  De viering begint om 10.00 uur.

Na afloop kunnen de bezoekers zien hoe enthousiaste boeren, bakkers en auteurs het hardwerkende boerenbestaan en het vernuftig inzicht van de boeren in beeld brengen. Ze maaien met de zigt het koren. Voor het grote en ‘snelle’ werk wordt de nostalgische vleugelmaaier Lanz-Weri uit 1923 ingezet. Deze maaier wordt voortgetrokken door een Case uit 1929. Het paard loopt zijn rondjes in de dorsmanege die de Lanz langdorser aandrijft. Veel dorskasten werden later gesloopt en zelfs opgestookt om plaats te maken voor het modernere mechanisch materiaal. Maar dorsclub De Stofvreters uit Bernheze bewaart met veel zorg de dorskasten en laat ze ook zien, waarvoor ze gemaakt waren: ‘zingend’ het graan dorsen voor het dagelijks brood. Na het dorsen is het de beurt aan de bakker. Hij bakt het dagelijks brood geheel volgens het oude ambacht in de echte houtoven. Zijn speciale lekkernijen uit de oven zijn natuurlijk te koop. Dat het boerenleven vol zat met tradities en gebruiken laten de vrijwilligers van Hoeve Strobol treffend zien: de “pastoor” die zijn werkzame parochianen ‘ondersteunt’, de zigeunerin en de landloper, die een graantje mee willen pikken. Herkenbare figuren die bij de bezoekers op de lachspieren werken en ongetwijfeld bij hen de reactie ‘witte nog’ zullen ontlokken. Met een strovlechtmachine uit begin 1900 worden op nostalgische wijze stromatten gevlochten. Een pracht om te zien.
Er is verder veel Creativiteit- vele oude ambachten – muziek
In hun vrije tijd waren er kunstenaars, muzikanten en nog veel meer ontspanning. De mondharmonicaclub van KBO-Nuenen en groep De Vrolijke Vijf verhogen het plezier op deze lommerrijke omgeving met muziek en zang. Terwijl de horizontale boomzaag uit begin 1900 de dikke stammen weer tot mooie planken zaagt, laat  Erna de Ven uit Nijnsel zien hoe aardewerk vroeger op een ambachtelijke manier werd gemaakt. Wilma en Ingrid tonen nog mooi vakwerk op de oude weefgetouwen, een lust om dat te zien. Maar er is natuurlijk nog veel meer te zien en te doen.
Voor de kinderen deze dag geen computerspelletjes maar ruimte om hun eigen springtouw te draaien, te haktollen. En wat te denken van het ouderwetse “repen” of de hoelahoep? Handboogschutterij Sint Antonius was voor de ouderen de ontspanning in het weekend. Ook nu is deze sport nog te beoefenen. Om deze oogstdag helemaal als vroeger te laten zijn:

entree en parkeren zijn gratis.

Bent u geïnteresseerd om met oude ambachten dit mooie evenement op luisteren bant u natuurlijk van harte welkom.
Voor meer informatie:

Bert Verbakel
Tel 0653817669
Mail: bert@hoevestrobol.nl