stoomdagen 2024

zaterdag     26 oktober 12.00 tot 17.00 uur

met oude ambachten  zoals bomen zagen – weven op oude weefgetouwen -stationaire motoren – enz

zondag        27 oktober 12.00 tot 17.00 uur

met Live  optreden van muziekgroep OME JAN uit Schijndel

met oude ambachten  zoals bomen zagen – weven op oude weefgetouwen -stationaire motoren – enz

zaterdag     28 december 12.00 tot 17.00 uur

zondag        29 december 12.00 tot 17.00 uur 

Alle dagen geopend van 12.00 tot 17.00 uur

entree prijzen als normaal :

volwassenen €8.00

kinderen van 5 tot 12 jaar € 5.00

 

 

Stoommachine van het merk R. Wolf Duitsland uit 1935.

 •  Sept. 2017 Houtzagerij en Houtdrogerij Rollé uit Schijndel heeft museum Hoeve Strobol een stoommachine van het van het merk: R. Wolf uit 1935 geschonken.
 • deze stoommachine lag bij de houtzagerij van Rollé in Mognèville Frankrijk Het betreft een semi stationaire machine met een werkdruk van 15 Bar en oververhitter. Een geweldige aanwinst voor ons museum. En past natuurlijk geweldig bij onze jarenlange droom, om ooit met een oude stoommachine een klompenfabriek en oude smederij aan te drijven

  Restauratie gereed sinds 2021 en draait de stoommachine op stoomdagen echt op stoom. voor deze datums zie elders

 • De vlambuizen zijn intussen gemonteerd en ingerold 64 buizen van 220 cm lang -63 mm doorsnee en 2.9 mm wanddikte. 

 • Het klinknagels klinken ging prima. 46 zijn er geplaats.  Een prachtige klus die we zeker niet hadden willen missen.  René – John en Wim zijn een echt klinknagel team geworden. Het is wel zwaar en zeer secuur werk geweest. Alles moet perfect zijn. De lengte van de klinknagel – de dikte van de klinknagel en de temperatuur van de klinknagels. En zeker belangrijk is ook de snelheid van werken als het op temperatuur is. een grote ervaring rijker

 •  Dit speciale ambacht hebben we tijdens de museum dagen 4 en 5 mei laten zien. Het is een ambacht uit de vervlogen jaren en wat het dan nog heel speciaal maakte was dat het gebeurde op locatie. Vele bezoekers hebben genoten van dit mooie ambacht.

 • De klinknagels zijn 1 duimse maat (25.4 mm) deze zijn in Engeland besteld en het gereedschap komt uit Amerika. Even alles bij elkaar zoeken geweest maar weer gelukt.3 vrijwilligers van het museum Hoeve Strobol René – John en Martijn hebben de cursus Machinisten diploma succes vol met 2x 10 en 1x 9 afgesloten. Gelukkig komt er met deze jongens een jongere generatie aan.

 •  De stoommachine is 28 nov 2020 onder gebracht in de nieuwe stoomhal. Dus kom gerust een kijken naar onze vorderingen. Het is zeker de moeite waard!!!

 • Historie:

 • 2 Nov. 2017. 8 vrijwilligers van Hoeve Strobol hebben 4 dagen gewerkt om de stoommachine te ontmantelen. Een mooie klus en ruim 6500 kg onderdelen zijn eraf gehaald en getransporteerd naar Hoeve Strobol.
 • 11 dec. 2017 Deze dag zijn weer 8 vrijwilligers afgereisd naar Mognèville om de stoommachine verder te ontmantelen en takel klaar te maken voor morgen.                    
 • 13 dec. Er komt vanmorgen een 160 Tons kraan uit Reims om de stoommachine te takelen. De stoommachine moet uit zijn gebouw getakeld worden en over hoogspanningskabels worden getakeld. Een hele secure en gevaarlijke klus. Ook de vrachtwagens uit Nederland staan klaar om geladen te worden en het hele transport naar Hoeve Strobol te brengen. Alles bij elkaar is het ruim 30 Ton !!. gelukkig is het allemaal goed gegaan.  
 • 14 Dec 2017.  De dag dat de stoommachine arriveert. Omdat hier getakeld kan worden langs de auto heeft de Gaffert uit Veghel een 100 Tons klaar staan om alles te lossen en op voorlopige plaats te leggen. Vrijwilligers zullen hier ongeveer 4 jaar gaan restaureren om de stoommachine weer in orde te maken. De vrijwilligers van Hoeve Strobol hebben intussen ook het noodgebouw al zover mogelijk in orde gemaakt worden en kan nu verder worden afgebouwd.
 • 25 Jan 2018.  De eerste onderdelen worden vandaag door de vrijwilligers schoon gemaakt en behandelt. Een secuur werk en dit het eerste begin van nog heel veel onderdelen. 
 • 22 Febr. 2018. Vandaag is hele noodgebouw klaar. De containers zijn uit het gezicht onttrokken door ze met houten planken betimmeren. Het is een prachtig en mooi tijdelijk gebouw geworden van 100 M². er is een mooie restauratie ruimte ontstaan. De planken zijn natuurlijk met onze oude zaagmachine van ± 1900 gezaagd uit boomstammen. De restauratieruimte is tevens voorzien van een TV ruimte waar je gezellig kan zitten om te genieten van een prachtig stuk techniek van ruim 80 jaar oud  en onze vrijwilligers vertellen u graag meer over deze mooie aanwinst.
 • Maart 2018 alles is intussen ingericht om volop te starten met de restauratie. Na wat speurwerk blijkt dat we toch wel een heel mooi stuk erfgoed in ons bezit hebben gekregen. Het betreft een tandem opstelling compound machine waarbij de 2de zuiger ook  nog een gelijkstroom cilinder is. dus een zeer zeldzame machine waarvan er zeker heel weinig zijn gebouwd in deze opstelling. In Nederland ligt er zeker geen tweede van deze opstelling !!
 • April 2018 Bert heeft intussen een stoomcursus gevolgd bij vereniging tot behoud van stoomwerktuigen te Nijkerk. En met lof afgerond. Intussen is ook de vuurkast eruit gehaald en de  vlambuizen verwijdert – dit was een hele klus en heeft 2 dagen met de vrijwilligers gekost. De voorplaatbouten 46 stuks van M36 waren met een lange verlengde sleutel en flinke spierballen snel los. Maar de achter plaat was een ramp. Alle bouten braken af en moesten allen worden uitgeboord. Een gigantische en secure klus die weer vele uren in beslag nam. Nu moeten de 46 gaten nog worden opgeboord omdat er nieuwe overmaat schroefdraad in moet worden gesneden de oude zijn niet meer te gebruiken. Met deze klus wachten we nog even. Ook zijn intussen de wanden gemeten ( officieus)  en het lijkt dat het goed uitziet dus we hopen dat het goed komt met de ketel. 
 • Mei 2018 De stoommachine is 54 cm omhoog gekrikt. We hebben dit gedaan omdat we stoommachine weer willen opbouwen zodat alle onderdelen weer op zijn plaats zitten. Als alles weer gemonteerd is dan worden de onderdelen weer stuk voor stuk gedemonteerd en gerestaureerd en weer terug geplaatst. Op deze manier raakt er in de loop van de jaren niets verloren en zien de bezoekers de vorderingen en ook precies wat er gebeurd.
 • juni 2018. veel onderdelen zitten alweer op zijn plaats. En intussen is ook de oververhitter  omhoog gebracht dit was geen gemakkelijke klus. v/d Kerkhof straalbedrijf uit Veghel heeft intussen de achterplaat mooi gestraald en meteen gesponsord, onze dank hiervoor !!. 
 • Wilt u op de hoogte blijven van de restauratie van deze geweldige mooie machine wordt dan vriend – donateur of sponsor van Museum Hoeve Strobol zie elders op onze site hoe u zich hiervoor kan aanmelden.